Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту?

18 години ago admin 0


Фахівці органів ДПІ звертають увагу на те, чи потрібно подавати повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту, за формою, затвердженою постановою КМУ від 17 червня 2015 року № 413, у разі укладання договору цивільно-правового характеру (далі – ЦПХ), крім договорів ЦПХ, укладених з гіг-спеціалістами.

Порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 413).

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227 затверджено Положення про Державну податкову службу України (далі – Положення № 227), п. 1 якого встановлено, що Державна податкова служба України (далі – ДПС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України і який реалізує, зокрема, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Відповідно до підпунктів 12 та 70 п. 4 Положення № 227 ДПС здійснює адміністрування податків і зборів, платежів, єдиного внеску, у тому числі проводить відповідно до законодавства перевірки та звірки платників податків (платників єдиного внеску); надає індивідуальні податкові консультації, інформаційно-довідкові послуги з питань податкового законодавства та законодавства з інших питань, контроль за виконанням якого покладено на ДПС.

Водночас, постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 із змінами та доповненнями затверджено Положення про Міністерство економіки України, відповідно до п. 1 якого, Міністерство економіки України (далі – Мінекономіки) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України і який забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу.

Відповідно до норм Порядку № 413 ДПС лише приймає від суб’єктів господарювання Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту (додаток 1 до Порядку № 413) та Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником (додаток 2 до Порядку), проте не регулює питання трудових відносин, встановлених ст. 24, частиною другою ст. 173 прим. 3 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII, яке належить до компетенції Мінекономіки.

Отже, з питання надання роз’яснень стосовно законодавства про працю в частині повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту слід звернутися до Мінекономіки.

 ДПС у Закарпатській області