Повторне правопорушення: які штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звітності

3 дні ago admin 0


Платники податків, податкові агенти, а також інші суб’єкти у випадках, прямо передбачених ПКУ, несуть фінансову відповідальність за вчинення податкових правопорушень (п. 110.1 ПКУ).

У п. 120.1 ПКУ законотворці прописали, що неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платниками, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, сплату яких контролюють податківці, податкових декларацій (розрахунків) та іншої звітності, обов’язок подання якої до ДПС передбачено ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, доведеться сплатити штраф в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Податківці зауважили, що предметом камеральної перевірки може бути своєчасність подання податкових декларацій (розрахунків), згідно з абз. 2 пп. 75.1.1 ПКУ.

Тому, документальну позапланову перевірку проводять, якщо платник податків не подав в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до п. 39.4 ПКУ, якщо їх подання передбачено законом (пп. 78.1.2 ПКУ).

Згідно з п. 86.8 ПКУ податкове повідомлення-рішення приймає в порядку, передбаченому ст. 58 ПКУ, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу протягом 15 робочих днів з дня, після вручення платнику податків акта перевірки. Повідомлення-рішення надсилають (вручають) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Якщо у платника податків є заперечення до акта перевірки та додаткових документів і пояснень, а також документи, які підтверджують відсутність вини, наявність пом’якшуючих обставин або обставин, що звільняють від фінансової відповідальності відповідно до ПКУ, і вони подані у порядку, встановленому ст. 86 ПКУ, податкове повідомлення-рішення приймається в порядку та строки, визначені п. 86.7 ПКУ.

Особа вважається такою, що вчинила правопорушення повторно, якщо вона була притягнута до відповідальності у встановленому ПКУ порядку (п. 111.4 ПКУ).

«Повторне» правопорушення з метою застосування штрафних санкцій у розмірі 1020 грн згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання/несвоєчасне подання податкової звітності визначається за результатами камеральних та документальних перевірок по податках та зборах кожного контролюючого органу, як за основним так і неосновним місцем обліку платника. Це не залежить від виду податку, якщо до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання/несвоєчасне подання такої податкової звітності та винесено повідомлення-рішення.

Податківці Головного управління ДПС у Черкаській області розповіли, що з дати винесення контролерами такого повідомлення-рішення відраховують 365 днів (для високосного року – 366 днів) для визначення повторності правопорушення про застосування штрафних санкцій.

Джерело @

Liga.Zakon