"Клуб білого бізнесу": Мінфін затвердив порядок формування переліку доброчесних платників податків

1 день ago admin 0


Міністерство фінансів затвердило Порядок формування та оприлюднення переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Як зазначається, документ ухвалений на виконання Закону України від 18.06.2024 № 3813-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства», т.з. Закону про «Клуб білого бізнесу».

Згідно з Порядком, до переліку платників з високим рівнем дотримання законодавства буде включено юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, резидентів «Дія.Сіty», які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимогам до рівня сплати податків, рівня нарахування заробітної плати тощо).

Прогнозується, що включення до такого переліку стане стимулом для всіх платників податків дотримуватися вимог податкового законодавства, оскільки платники, включені у перелік, отримуватимуть певні переваги у податковому адмініструванні на час воєнного стану, а саме:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;

  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок з метою бюджетного відшкодування;

  • скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій;

  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, зокрема, із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції.

Перелік платників буде оприлюднено на офіційному вебсайті ДПС на 15 робочий день з дня його затвердження.

Формування та затвердження Переліку платників здійснюватиметься ДПС щоквартально. Якщо платник податку подав повідомлення про відмову в оприлюдненні даних, ДПС може не оприлюднювати в переліку інформацію про нього.

Платника податків буде виключено з вказаного переліку у разу, коли контролюючий орган виявить факт наявності: громадянства рф у платника податків або його учасників, кінцевих бенефіціарних власників платника податків; осіб, місцем проживання яких є рф; рішень про застосування спеціальних економічних санкцій тощо.

Джерело @

Liga.Zakon