Реформування галузі фінансового моніторингу — Мінфін імплементує вимоги ЄС

1 день ago admin 0


17 та 18 жовтня Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін став спікером двох заходів, присвячених дискусіям щодо покращення системи фінансового моніторингу в Україні та питанню боротьби з відмиванням коштів, отриманих незаконним шляхом. Про це повідомили на сайті Урядового порталу.

Денис Улютін підкреслив, що, попри повномасштабну війну, Україна продовжує посилювати законодавчу базу, яка регулює питання боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, імплементуючи відповідні вимоги Директив та Регламентів ЄС.

Також він окреслив результати, яких Мінфін уже досягнув у реформуванні галузі фінансового моніторингу, а також про нагальну необхідність прийняття:

  • законопроєкту № 10072, підготовленого спільно з міжнародними експертами та який має адаптувати законодавство України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) щодо фінансових санкцій;

  • законопроєкту щодо впровадження Єдиного реєстру рахунків фізичних і юридичних осіб, підготовленого Мінфіном та який наразі узгоджується із заінтересованими органами і реалізація якого сприятиме використанню інформації, зокрема фінансової, для запобігання кримінальним правопорушенням.

Також, зазначив Денис Улютін, щоб досягти відповідності критеріям членства у ЄС, Мінфін ініціював питання про необхідність впровадження ще низки важливих заходів у сфері фінансового моніторингу:

  • забезпечення прозорості трастів, корпоративних та інших юридичних осіб;

  • застосування збалансованого підходу у регуляції віртуальних активів, підвищення дієвості списку ризикових країн..

Про необхідність боротьби з економічною злочинністю: міскодингом та відмиванням коштів – він наголосив і на тренінгу 18 жовтня.

Мінфін уже затвердив Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами господарювання, які проводять азартні ігри. Документ фокусується на впровадженні належної ретельної перевірки особи клієнта і розумінні його ігрової поведінки та моніторингу транзакцій, що дозволить підвищити безпеку платформ для азартних ігор.

Крім того, Мінфін працює над Державно-приватним партнерством – стратегічними домовленостями щодо фінмоніторингу, укладеними між приватним і державним сектором для обміну інформацією і досвідом для ефективного розслідування фінансових злочинів.

Джерело @

Liga.Zakon