Оплата праці, кількість працівників, залучення інвестицій: які прогнози бізнесу на наступні 12 місяців

2 години ago admin 0


Бізнес дещо поліпшив оцінки своєї ділової активності в наступні 12 місяців.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 100.6% проти 99.5% у ІІ кварталі 2024 року, повідомляє пресслужба Національного банку.

Як зазначається, учасники опитування поліпшили позитивні оцінки щодо загальних обсягів реалізації продукції, інвестиційних витрат на обладнання та інвентар, а також пом’якшили негативні оцінки щодо інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт. Водночас респонденти погіршили оцінки щодо майбутнього фінансово-економічного стану підприємств та кількості працівників.

Оцінки щодо поточного фінансово-економічного стану підприємств погіршилися: баланс відповідей становив «мінус» 6.0% порівняно з «мінус» 4.3% у І кварталі.

Респонденти дещо погіршили очікування щодо фінансово-економічного розвитку власних підприємств у наступні 12 місяців: баланс відповідей — «мінус» 0.9% (у ІІ кварталі — «мінус”0.2%).

Учасники опитування й надалі очікували збільшення обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку: баланси відповідей -10.5% і 11.2% відповідно (у ІІ кварталі – 8.7% та 11.0% відповідно).

Респонденти посилили позитивні оцінки щодо зміни рівня інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей 7.5% (у ІI кварталі — 5.4%). Одночасно послабились негативні оцінки щодо інвестиційних видатків на будівельні роботи: баланс відповідей «мінус» 3.2% (у IІ кварталі — «мінус» 5.5%).

Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, продовжують очікувати збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей — 15.6% (у ІI кварталі — 19.4%).

Частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, становила 18.8% порівняно з 21.9% у попередньому опитуванні.

Учасники опитування зберегли низькі очікування щодо кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей — «мінус» 10.9% (у IІ кварталі — «мінус» 10.7%). Негативні прогнози надали респонденти усіх видів економічної діяльності. Найпесимістичнішими у своїх оцінках були респонденти галузей будівництва та добувної промисловості.

Респонденти очікували нижчі темпи зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей — 52.9% порівняно з 54.8% у ІІ кварталі.

Найвищі очікування:

  • за видами економічної діяльності — у підприємств сільського господарства;
  • за розміром — у великих підприємств;
  • за напрямом діяльності — у підприємств, що здійснюють лише імпортні операції;
  • за регіонами — у підприємств Вінницької області.

Найнижчі очікування:

  • за видами економічної діяльності — у підприємств добувної промисловості;
  • за розміром — у малих підприємств;
  • за напрямом діяльності — у підприємств, що працюють виключно на внутрішньому ринку;
  • за регіонами — у підприємств Сумської області.

На тлі зменшення потреби в позикових коштах найближчим часом (до 30.4% опитаних у ІІІ кварталі порівняно з 37.7% у ІІ кварталі) частка респондентів, які планують брати банківські кредити, зменшилась до 34.8% (у ІІ кварталі — 36.4%).

Підприємства, що планують залучати кредити, традиційно надають перевагу кредитам у національній валюті — 81.9% (у ІІ кварталі — 81.6%).

Найсуттєвішою перешкодою для залучення нових кредитів залишаються зависокі ставки — 45.5% відповідей. Значною була частка респондентів, які зазначали про наявність інших джерел фінансування, — 40.0% (у попередньому опитуванні — 41.1%), водночас посилився вплив курсових коливань — на 4.4 п. п. до 32.8% та надмірних вимог до застави — на 3.4 п. п. до 19.7%. Умови доступу до банківських кредитів, за оцінками респондентів, останнім часом залишаються жорсткими.

Частка компаній, що планують залучати кошти за кордоном, зросла до 8.2% з 7.7% у ІІ кварталі.

Джерело @

Finance.ua