Законопроєкт про економічне бронювання: Голова Комітету з питань економічного розвитку розповів про нові ідеї

1 місяць ago admin 0


Голова Комітету  з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів про роботу над законопроектом про економічне бронювання.

За його словами, відвідавши п’ять бригад на Півночі і Сході країни та поспілкувавшись з офіцерами ще двох підрозділів, від військових було отримано декілька ідей, які б могли доповнити й покращити інструмент економічного бронювання:

1. Економічне бронювання – лише на 1 рік. Без права продовження. Тобто, 1 особу можна забронювати максимум 1 раз і не довше ніж на рік. “Це абсолютно реально прописати в проекті закону”, – зазначив він.

2. Паралельно з бронню, роботодавець має забезпечити працевлаштування нового, або підвищення кваліфікації чи навчання існуючого співробітника, який не є військовозобов’язаним (жінки, ветерани, люди, які не підпадають під мобілізацію за віком), і який замінить заброньовану особу після закінчення броні.

“Це важче оформити технічно, але не неможливо. Зараз хочемо провести консультації з бізнесом і після цього вирішимо як рухатись далі по цьому”, – зазначив Дмитро Наталуха.

3. Економічна мобілізація (за його словами, найцікавіша ідея, хоч поки видається складною для реалізації технічно).

“Простими словами – це можливість забронювати спеціаліста коштом надання Силам Оборони товарів/робіт/послуг на суму щомісячної вартості броні. Умовно, працює СТО, яке має потребу забронювати 4 майстрів – це 80 000 грн/місяць додаткового військового збору за бронь. Але це СТО такі додаткові видатки собі дозволити не може. Тоді воно укладає прямий договір з умовною бригадою і щомісяця надає їй безкоштовні послуги на вартість цих 80 000 грн, а натомість отримує право забронювати цих майстрів”, – пояснив парламентар.

Дмитро Наталуха вважає, що це дозволить військовим суттєво економити свої гроші і майже одразу відчути позитивний ефект бронювання на собі.

Джерело @

Liga.Zakon