Заводи закриються, а населення сидітиме без світла: що не так з закупівлею бізнесом електроенергії за кордоном

2 місяці ago admin 0


Уряд зобов’язав великий бізнес купувати 80% електроенергії, яку споживають підприємства за кордоном, щоб обійтися без вимкнень електроенергії. Це значно дорожче за ринкову вартість енергія, водночас її могли б постачати населенню у спеку замість 12-годинних вимкнень.

За новим правилом Кабміну бізнес не відключають від електроенергії, якщо 80% з неї бізнес придбає з-за кордону. Але кількість електроенергії, яка може потрапити в Україну, обмежена. Тож за цією системою дефіцитна зарубіжна енергія буде діставатися не населенню, яке сидить до 12 годин без світла, а бізнесу. Але й йому непереливки. Великі підприємства погрожують крахом через дорогу енергетику з-за кордону. Як працює ця схема і кому вона вигідна, розповіли експерти Михайло Крапивко та Олексій Кущ.

Якщо підприємства хочуть працювати без відключень, то потрібно 80% електроенергії обов’язково купувати за кордоном. Нормою було 30% іноземної енергії з травня по вересень 2023 року і 50% з жовтня 2023 року по квітень 2024 року. При цьому, як зазначили в АрселорМіталл Кривий Ріг (АМКР), ця електроенергія вдвічі дорожче, ніж на аналогічних підприємствах Західної Європи.

Через нову норму в АМКР доведеться скорочувати виробництво та відправити у простій 1200 робітників. Через це держава недоотримуватиме 210 млн грн щомісяця та ще 3,6 млрд грн не надійде як валютна виручка за експорт. Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат з групи Метінвест заявив, що може повністю припинити роботу через нову норму про імпорт 80% електроенергії від своїх потреб. Схожі проблеми на видобувних кар’єрах та у компанії FerrExpo.

“Чому народилася така схема? Я не думаю, що чисто через корупційну складову. У всіх випадках постачання оператори мають можливість “збирати достатньо великі вершки”. Якщо б держава не зобов’язала великих споживачів прямо купувати, а взяла б цю задачу на себе, це значно ускладнило б життя Укренерго у частині фінансів: йому потрібно було б шукати значні ресурси для купівлі електроенергії за кордоном за рахунок своїх коштів за якийсь період.

Значно гірше виглядав би енергетичний баланс. Так у нас один дефіцит електроенергії, адже підприємства у цей баланс дозволено включати тільки 20%. Якби всі 100%, то баланс виглядав би жахливо. Я вважаю, ці два фактори здебільшого вплинули на ухвалення такого рішення. А у нас система така, що яке б рішення не було ухвалено, якісь лозівки завжди знайдуться”, – каже економіст Михайло Крапивко.  

Об’єми електроенергії, що постачається з-за кордону, не можуть бути різко збільшені – вони обмежені можливостями енергосистем. Якщо за населення різницю між ринковим та реальним тарифом покриває держава, то для бізнесу такого немає. Плюс бізнесу потрібно платити мито та акциз.

“Укренерго як державний оператор може закупити лише прямо у виробників відповідно до міжнародних домовленостей. А якщо йде мова про виконання доручень великих приватних споживачів, то купівля може йти уже поза цими рамками, це чисто комерційна операція. Тут розширюються горизонти, у кого ще можна придбати ту ж електроенергію. Зараз ми здебільшого отримуємо енергію від Угорщини та Словаччини. На ці 80% розширено можливості купити в інших операторів.

А підприємствам це дійсно додаткове навантаження. Собівартість пального, транспорту, логістики, енергетики зростає непрогнозовано. Як бізнесу при цьому формувати ціну? Ще й вимагають підвищувати зарплати. Податки постійно підвищуються, тому що середні по галузі зростають, як тільки всіх примушують виконати середнє по галуззі за минулий місяць. Відповідно зростає податкове навантаження. Податківці проводять роз’яснювальні бесіди, щоб підприємство платило. А ціна на продукцію на ринку та об’єми закупівель продукції не зростають. Враховуючи, що постачальник з України – ризикований, а у будь-який момент можуть зірвати поставки, то збут не найкращий, а собівартість зростає”, – розмірковує Михайло Крапивко.

АМКР та інші великі підприємства звернулися до уряду. Вони хочуть, щоб рішення про 80% переглянули та продовжили вимогу про купівлю 50% електроенергії за кордоном до кінця 2024 року.  

“80% імпорту електроенергії – це схема, коли великих споживачів електроенергії у повному розумінні слова змушують купувати електроенергію у тих, у кого треба, хто має право імпортувати електроенергію, оплачує міждержавний перетин. У цій схемі 5 підприємств, які контролюють перетин, та завдання держави було організувати під них схему. Схема з відключеннями якраз зайшла у потрібний час”, – констатує Олег Попенко.

Київський ТРЦ Gulliver зробив заяву про самостійне вирішення проблем з енергопостачанням. У т.ч. йдеться про закупівлю енергії у Польщі. Як зазначив експерт Олексій Кущ, ніякої “електроенергії у відрах” немає. Об’єднана енергосистема України не передбачає жодного “окремого кабелю” для ТРЦ. Є ліміт споживання з урахуванням імпорту та власної генерації. Відповідно якщо підключають ТРЦ, то у цей час не вистачає енергії для інших споживачів (для житлових будинків). На думку Куща, реалізація такої схеми є злочинною, адже у таку спеку людей залишати без світла вкрай небажано.

При цьому електроенергія для ТРЦ Gulliver коштує понад 9 грн/кВт-год, що на 30% вище за ринкову вартість. А голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що підприємствам пропонують купувати енергію на 50% дорожче за ринкову вартість. Населення сплачує 4,32 грн/кВт-год, а ринкова вартість електроенергії складає зараз складає 5,91 грн/кВт-год + її доставлення.

Джерело @

Informator