Штучний інтелект б’є по світовому ринку праці «як цунамі», – МВФ

4 місяці ago admin 0


Світ зіштовхнувся з наслідками, які прораховувалися і були неминучі… Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що штучний інтелект б’є по світовому ринку праці «як цунамі». Про це повідомляє Reuters.

За її словами, в найближчі два роки штучний інтелект, ймовірно, вплине на 60% робочих місць у розвинених країнах і 40% робочих місць у всьому світі.

«У нас дуже мало часу, щоб підготувати до цього людей, підготувати до цього бізнеси», — зазначила Георгієва на заході, організованому Швейцарським інститутом міжнародних досліджень, асоційованим з Цюріхським університетом.

На її думку, це може принести як величезне підвищення продуктивності, так і більшу нерівність в суспільстві.

Георгієва також зазначила, що світова економіка стала більш схильною до потрясінь в минулі роки, посилаючись на глобальну пандемію в 2020 році, а також війну в Україні.

Нагадаємо, США і Велика Британія уклали двосторонній договір у сфері безпеки під час використання технологій штучного інтелекту (ШІ), тим самим ставши першими країнами, які офіційно почали співпрацювати при тестуванні та оцінці ризиків використання ШІ.

Штучний інтелект здатний перебрати на себе роботу 300 мільйонів людей у розвинених країнах. Такого висновку дійшли експерти інвестиційного банку Goldman Sachs ще минулого року (зараз ризики оцінюють ще вище).

Масове використання систем на кшталт ChatGPT може призвести до зростання продуктивності, яка збільшить щорічний світовий ВВП на 7% протягом 10 років. 

Водночас технологія принесе значні потрясіння на ринок праці, піддавши автоматизації еквівалент 300 мільйонів працівників у великих економіках, зайнятих повний робочий день. Першими, хто опиниться під загрозою звільнення, – юристи та адміністративний персонал.

За підрахунками дослідників, вже зараз приблизно дві третіх робочих місць у США та Європі піддаються певному ступеню автоматизації за допомогою штучного інтелекту. 

За словами експертів, у 7% американського персоналу половину обсягу їхньої роботи може забрати штучний інтелект, у 63% тих, хто працює в економіці США, штучний інтелект зможе забрати менш як половину роботи, а 30% ChatGPT не загрожує. Останні, переважно, зайняті фізичною працею. Втім, їхня робота може бути піддана іншому виду автоматизації. Подібний вплив очікується і в єврозоні. 

У дослідженні передбачається, що ШІ здатний виконувати такі завдання, як заповнення податкових декларацій для малого бізнесу, оцінка складних страхових випадків або документування результатів розслідування на місці злочину.

Джерело @

Реал