У Закарпатській ОДА відбувся брифінг щодо наслідків паводкової ситуації (ФОТО, ВІДЕО)

3 роки ago admin 0

06 січня відбувся спільний брифінг представників облдержадміністрації, ДСНС та Закарпатського гідрометеоцентру, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса щодо ліквідації наслідків підтоплень, спричинених несприятливими погодними умовами на Закарпатті.

Як розповів виконуючий обов’язки керівника управління цивільного захисту Закарпатської облдержадміністрації Василь Переганець, в ніч з 4 на 5 січня в області пройшли значні опади, які призвели до водності основних річок та місцевих водотоків. Відбувалися локальні підтоплення поверхневими стоками дворогосподарств та житлових будинків, сільгоспугідь, переливи автомобільних доріг, пошкоджені окремі берегоукріплення, зафіксовано сходження зсувів та селевих потоків. Згідно оперативної інформації, яка постійно уточнюється, негативні наслідки спостерігалися у 39 населених пунктах на території 5 районів області. Було підтоплено 324 дворогосподарства, 11 житлових будинків, два заклади культури, одну адмінбудлівлю, три приміщення трансформаторних підстанцій, один заклад освіти, один охорони здоров’я, пошкоджено дороги місцевого та комунального значення тощо.

У свою чергу головний синоптик області Василь Манівчук повідомив,  що даний паводок не був критичним. Причиною паводку стало те, що в гірській частині області спостерігалося значне накопичення снігу – йдеться про 700 мільйонів тонн. Різке потепління та опади у вигляді дощу призвели до паводку. Наразі у горах іще лишається велика кількість снігу, це несе певні ризики в подальшому часі для Закарпаття. Утім зараз ситуація стабілізувалася – опади в області припинилися, вони подекуди перейдуть в мокрий сніг та сніг. Зараз паводкова хвиля проходить в низинних регіонах Закарпаття.

Далі слово взяв Роман Гудак, начальник ГУ ДСНС України у Закарпатській області, яких ознайомив присутніх із заходами, які вживалися рятувальною службою для мінімізації наслідків паводку. Зокрема вже з перших годин розвитку паводкової ситуації на місцях було залучено 10 одиниць техніки та 50 чоловік особового складу, а також 9 мотопомп. Рятувальниками проводилася відкачка води із підтоплених дворогосподарств, житлових будинків  та територій. Роботи тривають і зараз.

Разом з тим, на даний час спостерігається ускладнений рух ділянках доріг Закарпаття. Ідеться про відрізок автошляху неподалік Великої Копані, що на Берегівщині, та у межах села Рокосово Хустського району.

Також ведеться спостереження і вживаються заходи по недопущенню припинення газопостачання у с. Кричово Тячівського району, де існує загроза підмиву опор повітряного газопроводу, який проходить через р. Теребля. Також рятувальники, спільно з поліцією та лісівниками проводять пошуки юнака в районі с. Кобилецька Поляна, що на Рахівщині, який рухаючись гірською дорогою на гужовому транспорті опинився у р. Крайня, і після того його ніхто не бачив.

Олег Кисіль, керівник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса у свою чергу зазначив, що наслідки від паводку могли бути й більші, але спрацював протипаводковий комплекс заходів. На розвиток паводкової ситуації у значній мірі вплинула захаращеність русел малих водоток та потічків. На даний час спостерігається добігання паводкової хвилі в межах Берегівського району. У разі досягнення критичних рівнів води в області будуть запускати насосні станції.

 

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

3.jpg1.jpg2.jpg4.jpg5.jpg