Обласний епідеміолог Вікторія Тимчик про особливості короновірусу COVID-19

5 років ago admin 0


Поширення нового коронавірусу наразі є однією із найбільш обговорюваних тем у світі. Україна не виключення: навколо цього питання є чимало спекуляцій та міфотворення.  Що варто знати про новий вірус, як довго він живе, хто має вищий ризик отримання захворювання, як уберегтися та чому важливо не здіймати паніку  розповідає обласний епідеміолог Вікторія Тимчик.


 — це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.


 — це передусім зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002-2003 роках викликав спалахи гострого распітораторного сидрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричиняв близькосхідний респіраторний синдром.


Вірус 2019-nCoV вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.


Поступово збільшуєтся кількість країн, де реєструється   COVID-19. Випадки захворювання підтверджені в 31 країні світу, зокрема в Європейському регіоні:  157 випадків в Італії, 16 випадків у Німеччині, 12 – у Франції, по 2 випадки у Росії та Іспанії, по 1 випадку в Бельгії,  Фінляндії та Швеції. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку нової COVID-19 не зареєстровано.


 


Разом з тим, для запобігання завезення на територію Закарпаття нової COVID-19, медики просять населення повідомляти про туристичні та/або робочі поїдки в Китай (заплановані або які вже відбулися) сімейного лікаря в телефонному режимі для організації медичного спостереження.