В театрі сталося джазове освідчення

5 років ago admin 0

«Кавовий джаз — ліричний блюз і…» – таку назву мала музична прем’єра на «малій сцені» Закарпатського муздрамтеатру ім. Братів Шерегіїв в Ужгороді. Своєрідний експеримент пройшов “на ура». Глядачі сиділи за столиками у напівтемному приміщенні й слухали. Головний героєм на сцені був театральний оркестр на чолі з диригентом Анастасією Жужговою. Ліричного героя (ведучого) зіграв актор Тарас Гамага, який розпочав музичну виставу із тиші, опісля цитував поетичні рядки, спомини, іноді просто мовчав. Анонсуючи виставу, авторка інсценізації та режисерка дійства Гала Реут сказала: «Ми живемо у хаосі звуків і постійній метушні. Тому так важливо іноді зупинитися і прислухатися. Музика народжується з тиші».  

Справжньою несподіванкою для глядача було …освідчення в коханні посеред вистави — концерту. Все виглядало природно: ліричний герой запросив дівчину із залу до танцю. Цим моментом скористався молодий чоловік, із яким вона прийшла в театр, й побіг за букетом білих троянд. Після умовного «сигналу» від диригентки оркестру підійшов до дівчини. Треба було бачити її здивування! Молодий чоловік став на коліно й подарував обручку, були обійми й поцілунок. Опісля пара сіла за свій столик й вистава продовжилася. Хтось підспівував, а хтось навіть сидячи пританцьовував. В кінці концерту вийшов директор театру Василь Марюхнич, який в цей день, до речі, був іменинником. Він привітав режисерку дійства, диригентку, глядача, й новостворену пару. «Бачу із реакції залу, що такий формат вистави їм сподобався. Тому подібні заходи проводитимемо й надалі», – резюмував.  
Ми ж пішли вітати й знайомитися із парою, яка на концерті, виявляється, була із групою підтримки: друзями й близькими. Ярослав Голованич та Таїсія Стаханова –ужгородці. У 90-х дівчина із батьками переїхала в Ужгород із Казахстану. Нині вона працює у приватному медичному центрі, а Ярослав в ІТ-сфері. Торік пару познайомили…заняття танцями в одній із студій. «Все вийшло спонтанно. Я планував інше місце для освідчення. Але знайома із «ЯскраВо» Наталія подала цікаву ідею», – ділиться Ярослав. Режисерка вистави та директор театру не заперечували. Таїсія ж зізнається: «Я цього не чекала, тому поки трохи в шоці». Все ж дівчина сказала «так»… 

 

Оксана Штефаньо

Фото автора