Лісівники Ясінянського лісомисливгоспу відзначили Міжнародний день біологічного різноманіття

5 років ago admin 0

22 травня у Міжнародний день біологічного різноманіття учні Чорнотисянського шкільного лісництва провели демонстрацію із закликом необхідності та важливості збереження унікальної біоти місцевої ботанічної пам’ятки природи «Андромеда» ( Чорна Багна).

Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття (InternationalBiologicalDiversityDay) чудова нагода згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Вийти на «екологічну демонстрацію» учнів надихнув приклад школярки Грети Тунберг та хвиля протестів молоді проти змін клімату, що прокотилася країнами Європи та Америки. Для проведення акції учасники гуртка на чолі з керівником Оленою Штефуряк підготували плакати з гаслами зберегти біорізноманніття «Чорної Багни», з якими учні відправилися до заповідного об’єкта. Разом з дітьми до екологічного маршу приєдналися працівники ДП «Ясінянське ЛМГ»: головний лісничий – Микола Ластовецький, інженер – Ярослава Рещук, мисливствознавець – Василь Дердюк, вчителі місцевої школи – Оксана Клочуряк та Кравчук Ганна, голова Чорнотисянської сільської ради – Павлючок Іван.

Нагадаємо, що пам’ятка природи «Андромеда» або «Чорна багна» знаходиться у селі Чорна Тиса, охоплює площу у 8,9 гектарів і розміщена на прирічковій терасі лівого схилу долини річки Чорна Тиса на висоті 700-750 м. н.р.м.. Це найбільше за площею у Свидовецькому масиві верхове сфагнове болото з класичним опуклим сферичним рельєфом. «Андромеда» отримала природоохоронний статус у 1984 році. Тут зростає унікальна болотна рослинність, серед якої дуже рідкісна комахоїдна рослина росичка круглолиста, Карпатський релікт – багно болотне, і звичайно, квіти андромеди. Також «Чорна багна» є осередком перебування червонокнижних видів фауни, таких як тритон карпатський і болотяна перламутрівка.

Прибувши до кінцевого пункту вчителі та фахівці лісового господарства прочитали дітям лекцію про біологічне різноманіття «Андромеди» та загрози щодо збереження цього водно-болотного угіддя. Відштовхуючись від теми цьогорічного свята, яка у 2019 року звучить «Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров’я» з учнями було проведено інтерактивні заняття «Як росте ліс», «Вполюй звіра» та «Лікарські рослини карпатських лісів». В процесі виконання завдань учні повинні були відібрати дерева для побудови житла, здобути собі їжу вполювавши тварину та знайти лікарські рослини серед лісової флори.

В кінці всі учасники заходу обмінялися враженнями і думками та дійшли спільного рішення про необхідність популяризації місцевої ботанічної пам’ятки природи «Андромеда» як унікального рекреаційного об’єкта села Чорна Тиса.

22 травня у Міжнародний день біологічного різноманіття учні Чорнотисянського шкільного лісництва провели демонстрацію із закликом необхідності та важливості збереження унікальної біоти місцевої ботанічної пам’ятки природи «Андромеда» […]